Udendørs Julelys

Jul i fjernøsten: Mystik og traditioner i Asiens lande

Mens julen i Vesten er præget af gaver, julefrokoster og familietraditioner, fejrer mange asiatiske lande denne årlige højtid på en helt anden måde.

I det fjerne Østen blandes julen med gamle, mystiske traditioner og skikke, der giver denne højsæson et helt særligt præg.

Japan – Forenet i lys og traditioner

I Japan, hvor kun omkring 1% af befolkningen er kristne, er julen blevet en sekulær begivenhed, der mest af alt fejres med romantiske middage og dekorationer af lys. Mange japanere tager på romantiske juledates på denne aften og nyder den stemningsfulde belysning, der pryder gader og butikker.

En af de mest populære juleskikke i Japan er at spise en kalkun fra den verdensomspændende fastfoodkæde KFC. Dette fænomen startede i 1970’erne, da en dygtig KFC-marketingkampagne promoverede kylling som en festlig julemåltid. Siden da har millioner af japanere stået i kø i timevis for at få fingre i den eftertragtede julemenu.

Kinas mangfoldige juleskikke

På trods af et mindretal på under 5% kristne holder kineserne stadig fast i nogle unikke juleskikke. I Hongkong pyntes gaderne op med lysende niplysdekorationer kaldet “Luk Kwok,” hvilket bogstaveligt betyder “modstå djævelen.” Disse dekorationer, der ligner mælkebøtter, skal angiveligt bringe held og lykke i det nye år.

I Macao, den tidligere portugisiske enklave, afholdes hvert år en storslået juleoptog inklusiv musikalske forestillinger, dansere og fyrværkeri. Dette optog trækker turister til fra nær og fjern og hjælper med at opretholde den unikke blanding af portugisisk og kinesisk kultur, der er karakteristisk for Macao.

I Kinas muslimske Xinjiang-provins har de uighurske beboere deres egen form for jul kaldet “Korban Heyt”. Under denne højtid, som falder på nogenlunde samme tid som den vestlige jul, samles familier og slagter traditionelt en ged eller et får.

Sydøstasiens tropiske jul

På den anden side af Det Sydkinesiske Hav fejrer østaterne i Sydøstasien jul på deres helt egen måde, mens palmerne svinger i den tropiske varme. I den overvejende katolske nation Filippinerne starter forberedelserne til jul allerede i september med parader og udsmykninger kendt som “Barul Sampernah” (færdig jul).

Juleaften i Filippinerne indledes ofte med en natlig dåbsgudstjeneste kaldet “Misa de Gallo” eller “Hanegalmesse”, som refererer til den solopgang, der bryder frem mod slutningen af messen. Efter denne tidlige morgenmesse samles familier til den altoverskyggende fest “Noche Buena”, hvor der serveres lækre retter som svinekødgryde og ris.

I det buddhistiske Thailand markeres julen hovedsageligt på strandresortsbyer som Phuket, hvor hoteller og barer gør meget ud af julepyntning og -underholdning for at tiltrække turister. De lokale thaierne deltager sjældent i juleaktiviteterne, men mange tager del i nytårsdekorationerne og fyrværkeriskuddene, som finder sted et par uger senere. Husk at du skal bruge visum til Thailand, hvis du planlægger at opholde dig mere end 30 dage i landet.

Multikultur i Malaysia

Det multikulturelle og multireligiøse Malaysia er et sandt eksempel på, hvordan jul kan forenes med andre religioner og traditioner. Her bliver små plastikjuletræer sat op på serveringssteder ved siden af guirlander af bananblade og kokoskranse.

Gaderne i Kuala Lumpur er ofte pyntet op med røde og grønne lysdekorationer, og butiksvinduer viser figurer af den buddhistiske lykkegud mønstret sammen med julemænd og engle. På denne måde smelter mystikken og traditionerne fra Asiens mange kulturer sammen i en unik fortolkning af den vestlige juleånd.

Uanset om julen i Asien fejres med lysende niplysdekorationer, natlige gudstjenester eller kyllingemiddage, bærer denne højtid i det fjerne Østen umiskendeligt præg af de dybe rødder og kulturelle traditioner, der i årtusinder har formet denne del af verden. Det er denne blandingskultur af mystik og traditioner, som gør julen i Asien til en begivenhed så storslået og mangfoldig som kontinentet selv.

Jul i fjernøsten